Sverige: Sosial-demokraterna anklages for brudd på ytringsfriheten

Nina Hjerpset-Østlie

Den assyr-syrianske foreningen i Sverige anklager Mona Sahlin og Sosialdemokraterne for brudd på ytringsfriheten etter at foreningen ble tvunget til å fjerne en plakat som kunne krenke tyrkiske gjester.

Sahlin skulle holde en sommertale i innvandrertette Botkyrka, og partiet Sosialdemokraterna hadde invitert flere innvandrerforeninger til å stille med paroler. Assyr-syriansk forening stilte imidlertid med parolen «Erkjenn folkemordet», som retter seg mot det nåværende Tyrkias manglende erkjennelse av folkemordet det daværende Ottomanske riket begikk på over en million kristne assyrer og armenere under 1.ste verdenskrig. Da arrangørene fra Sosialdemokraterne mente at plakaten ville krenke tilstedeværende tyrkiske foreninger ble den forlangt fjernet for å unngå en konfrontasjon.

– Det strider inte mot den socialdemokratins ideologin. Varför ska vi ta ner banderollen? Har vi inte rätt att kräva lite solidaritet när Mona Sahlin kommer? Har vi inte rätt att framföra den här åsikten när hon kommer? Frågar sig George Baryawnu, från den assyr-syrianska föreningen.

Jens Sjöström, socialdemokratisk toppman i Botkyrka, var den som bad om att plakatet skulle tas bort. Han vill inte kommentera incidenten i väntan på ett möte med föreningen. Men han förklarar att arrangörerna ville undvika en konfrontation mellan olika grupper under Mona Sahlins tal.

Den socialdemokratiske riksdagsmannen Yilmaz Kerimo, själv med assyr-syriansk bakgrund, vill inte uttala sig om den aktuella händelsen.

Men han låter förstå att de lokala partifunktionärerna gjorde fel.

– Yttrandefriheten ska gälla så länge det framförda budskapet inte går emot partilinjen, säger Yilmaz Kerimo till Ekot.

George Baryawnu fra den assyr-syrianske foreningen mener at Sosialdemokraterne må lære seg å håndtere sensitive spørsmål som finnes mellom ulike innvandrergrupper, fremfor å sensurere potensielt konfliktskapende ytringer:

– Det finns många olika folkgrupper. Och i vissa fall vet politikerna att vissa frågor kan skapa konflikt. Det är dem som måste lära sig hantera de här situationerna, säger George Baryawnu från assyr-syrianska föreningen.

I Tyrkia kan omtale av folkemordet få alvorlige konsekvenser for den enkelte, og flere har blitt straffeforfulgt av tyrkiske myndigheter.

Sveriges Radio: S anklagas bryta mot yttrandefrihet
follow us in feedly
Om du ikke følger Document på sosiale media kan du følge oss på e-post.

Donere engangsbeløp?Kan du forplikte deg til fast betaling?

Penger kan også doneres til kontonummer 15030249981. Du kan også støtte oss ved å kjøpe bøker eller varer.

Leserkommentarer på Document er gjenstand for moderering, som ikke skjer kontinuerlig og under enhver omstendighet ikke om natten. Vi ønsker en respektfull tone uten personangrep, sleivete språk eller flammende retorikk. Vis særlig nøkternhet når temaet er følsomt. Begrenset redigering av skjemmende detaljer kan finne sted. Skriv til debatt@document.no dersom du ikke forstår hvorfor en kommentar uteblir. Se her for nybegynnerhjelp.