Al Qaida samarbeider med algirere mot Frankrike

Hans Rustad

Al-Qaida has for the first time announced a union with an Algerian insurgent group that has designated France as an enemy, saying they will act together against French and American interests.

Current and former French officials specializing in terrorism said Thursday that an al-Qaida alliance with the Salafist Group for Call and Combat, known by its French initials GSPC, was cause for concern.

«We take these threats very seriously,» Interior Minister Nicolas Sarkozy said, adding in an interview on France-2 television that the threat to France was «high» and «permanent,» and that «absolute vigilance» was required.

Al-Qaida’s No. 2, Ayman al-Zawahri, announced the «blessed union» in a video posted this week on the Internet to mark the fifth anniversary of the Sept. 11 attacks in the United States.

Ap
follow us in feedly
Om du ikke følger Document på sosiale media kan du følge oss på e-post.

Donere engangsbeløp?Kan du forplikte deg til fast betaling?

Penger kan også doneres til kontonummer 15030249981. Du kan også støtte oss ved å kjøpe bøker eller varer.

Leserkommentarer på Document er gjenstand for moderering, som ikke skjer kontinuerlig og under enhver omstendighet ikke om natten. Vi ønsker en respektfull tone uten personangrep, sleivete språk eller flammende retorikk. Vis særlig nøkternhet når temaet er følsomt. Begrenset redigering av skjemmende detaljer kan finne sted. Skriv til debatt@document.no dersom du ikke forstår hvorfor en kommentar uteblir. Se her for nybegynnerhjelp.