Thomas Friedman skriver at Bush

Hans Rustad

Thomas Friedman skriver at Bush må argumentere annerledes enn til nå, og være villig til å ta ansvaret for utviklingen etter at Saddam er ute:

Tell people the truth. Saddam does not threaten us today. He can be deterred. Taking him out is a war of choice — but it’s a legitimate choice. It’s because he is undermining the U.N., it’s because if left alone he will seek weapons that will threaten all his neighbors, it’s because you believe the people of Iraq deserve to be liberated from his tyranny, and it’s because you intend to help Iraqis create a progressive state that could stimulate reform in the Arab/Muslim world, so that this region won’t keep churning out angry young people who are attracted to radical Islam and are the real weapons of mass destruction.

That’s the case for war — and it will require years of occupying Iraq and a simultaneous effort to defuse the Israeli-Palestinian conflict to create a regional context for success. If done right, such a war could shrink Al Qaeda’s influence — but Al Qaeda is a separate enemy that will have to be fought separately, and will re2_kommentar a threat even if Saddam is ousted.
follow us in feedly
Om du ikke følger Document på sosiale media kan du følge oss på e-post.

Donere engangsbeløp?Kan du forplikte deg til fast betaling?

Penger kan også doneres til kontonummer 15030249981. Du kan også støtte oss ved å kjøpe bøker eller varer.

Leserkommentarer på Document er gjenstand for moderering, som ikke skjer kontinuerlig og under enhver omstendighet ikke om natten. Vi ønsker en respektfull tone uten personangrep, sleivete språk eller flammende retorikk. Vis særlig nøkternhet når temaet er følsomt. Begrenset redigering av skjemmende detaljer kan finne sted. Skriv til debatt@document.no dersom du ikke forstår hvorfor en kommentar uteblir. Se her for nybegynnerhjelp.