Det skal bli enklere å sparke politifolk som har vist grov uforstand i tjenesten. Den nye sjefen for Metropolitan Police sier opp mot 2000 politifolk i England og Wales risikerer å miste jobben.

Den britiske regjeringen vil gjøre det lettere å avskjedige sviktende eller vanærede offiserer. Dermed får Sir Mark Rowley viljen sin. Rowley har argumentert for endring av reglementet siden han overtok som sjef for Metropolitan Police i juli i fjor, melder The Times.

I et intervju med The Times i fjor ba Rowley om at myndighetene ga ham større makt til å sparke politifolk som har demonstrert rasisme, sexisme eller homofobi. Slik skulle han fikse politiet.

Rowley har tidligere beskrevet politiets disiplinære prosedyrer som «fullstendig sinnsyke», og er fornøyd med at innenriksminister Suella Braverman nå lytter til ham.

Under the plans, officers who fail to maintain their vetting status will face automatic dismissal. At present, they can continue to work.

Forslagene kan føre til at personalsaker blir ledet av politioverbetjenter i stedet for uavhengige juridisk kvalifiserte personer, som politisjefer som Rowley har anklaget for å være for milde.

Chris Philp, the crime and policing minister, is said to be working on the overhaul, which the Home Office is expected to announce in the coming weeks.

Britisk politi forsøker å gjenvinne tilliten etter flere alvorlige skandaler, som blant annet drapet på Sarah Everard av Wayne Couzens fra Met Police, og saken om David Carrick som ble dømt til 30 år i fengsel for mer enn 80 seksuelle overgrep, inkludert 48 voldtekter.

Men alle de 2000 politifolkene som risikerer å miste jobben har selvsagt ikke utført så alvorlig kriminalitet. Det er derfor enkelte som er bekymret for at politifolk kan miste jobben kun fordi de har andre oppfatninger om betente saker enn politiledelsen. Her kan for eksempel en kritisk innstilling til den moderne kjønnsideologien spille inn, frykter noen.

I kommentarfeltet under artikkelen i The Times brukes woke uttrykk som toxic masculinity som et eksempel på hva som bør forbys i politiet. Men hva dette begrepet betyr blir ikke formulert på en god måte.

Sjefen for politiet i Skottland sier at politiet er «institusjonelt rasistisk»

Rowley mener uansett at politiet har vært alt for svake, og tillatt for mye upassende oppførsel av politifolk.

– We’ve been too weak, too forgiving of standards that in any sensible organisation would say, ‘That’s a red card, you’re gone’ — and we haven’t done that.

Han understreker at politifolk må leve etter strengere regler enn andre, siden de har som jobb å overholde loven. Da er det uakseptabelt at politiet selv fremstår som lovbrytere, uten at dette får konsekvenser.

– We’ve got people who have committed serious criminal offences who we’ve sacked and they’ve been reimposed — they wouldn’t pass vetting. It’s completely crazy.

En talsmann fra Innenriksdepartementet sier at politifolk som ikke opptrer som forventet ikke har en plass i politikorpset, og bør fjernes så raskt som mulig.

– Culture and standards in policing must improve. This review is part of our common-sense policing approach which prioritises fighting crime and putting the public first ahead of [needless] bureaucracy.

2000 politifolk som risikerer å miste jobben høres nokså mye ut, men utgjør bare litt over en prosent av de 140.000 politifolkene i Strorbritannia.

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.