Lovløst i Stockholm

Hans Rustad

Noe er riv rus­kende galt i Sve­rige, men svens­kene selv har vans­ker med å få over­sik­ten. Men de er bekym­ret. Ung­doms­vol­den - sær­lig utført av inn­vand­rer­ung­dom - er utbredt og poli­tiet ser ut til å ha resig­nert. Det er et faresignal.

Lika glad som jag blev under Pride­fes­ti­va­len när poli­sen i Stock­holm snabbt och reso­lut tog tag i de hat­brott som skedde lika besvi­ken blev jag i hel­gen.
Det har under en tid varit ganska stökigt i Ens­kede där jag bor. Olika ung­doms­gäng drar om kring och är aggres­siva och stökiga. I förra veckan blev en av mina döttrars kill­kom­pis påhoppad utan­för vårt hus. Han fick ett slag i ansik­tet innan han lycka­des rymma in till oss. Han ville inte kon­takta poli­sen, trodde inte att de skulle bry sig. Vi pratade dock om att man fak­tiskt ändå all­tid ska anmäla och höra av sig till poli­sen.
I lör­dags var det dags igen. Tre kom­pi­sar till mina dött­rar skulle gå hem på kväl­len. De blev attack­e­rad av ett större gäng som kastade flas­kor efter dem och var mycket hot­fulla. Kom­pi­sarna fick springa hem till oss och söka skydd. Nu bestämde de sig för att ringa till poli­sen. Sva­ret de fick var “Och vad ska vi göra åt det? Vi kan ju inte eskor­tera er hem.“
Och så kla­gar poli­sen på att det blir allt svårare både att få unga att anmäla brott och att få dem att vittna. Om det här är poli­sens atti­tyd för­står jag var­för utveck­lin­gen ser ut som den gör.

Poli­sen strun­tar i ungdomsvåldet
Om du ikke følger Document på sosiale media kan du følge oss på e-post.

Donere engangsbeløp?Kan du forplikte deg til fast betaling?

Penger kan også doneres til kontonummer 15030249981. Du kan også støtte oss ved å kjøpe bøker eller varer.

Leserkommentarer på Document er gjenstand for moderering, som ikke skjer kontinuerlig og under enhver omstendighet ikke om natten. Vi ønsker en respektfull tone uten personangrep, sleivete språk eller flammende retorikk. Vis særlig nøkternhet når temaet er følsomt. Begrenset redigering av skjemmende detaljer kan finne sted. Skriv til debatt@document.no dersom du ikke forstår hvorfor en kommentar uteblir. Se her for nybegynnerhjelp.