30.000 soldater til Irak

Hans Rustad

USA plan­leg­ger å sende 30.000 sol­da­ter til Irak i 2009, for å opp­rett­holde en styrke på 15 bri­ga­der, ifølge kil­der i Pentagon.

The Pen­ta­gon is prepa­ring to order roughly 30,000 tro­ops to Iraq early next year in a move that would allow the U.S. to main­tain 15 com­bat bri­ga­des in the coun­try through 2009, The Associa­ted Press has learned.
ADVERTISEMENT

The deploy­ments would replace tro­ops cur­rently there. But the deci­sions could change depen­ding on whether Gen. David Petra­eus, the top U.S. com­man­der in Iraq, deci­des in the fall to furt­her reduce troop levels in Iraq.

Seve­ral offi­ci­als fami­liar with the deploy­ments spoke on con­dition of ano­ny­mity because the orders have not yet been made public.

Accor­ding to the offi­ci­als, three active-duty Army bri­gade com­bat teams, one Army Natio­nal Guard bri­gade and two Marine regi­men­tal com­bat teams are being noti­fied that they are being sent to Iraq in early 2009. Offi­ci­als would not release the spec­i­fic units involved because the sol­di­ers and Mari­nes and their fami­lies have not all been told.

Offi­ci­als: 30,000 tro­ops head­ing to Iraq in 2009
Om du ikke følger Document på sosiale media kan du følge oss på e-post.

Donere engangsbeløp?Kan du forplikte deg til fast betaling?

Penger kan også doneres til kontonummer 15030249981. Du kan også støtte oss ved å kjøpe bøker eller varer.

Leserkommentarer på Document er gjenstand for moderering, som ikke skjer kontinuerlig og under enhver omstendighet ikke om natten. Vi ønsker en respektfull tone uten personangrep, sleivete språk eller flammende retorikk. Vis særlig nøkternhet når temaet er følsomt. Begrenset redigering av skjemmende detaljer kan finne sted. Skriv til debatt@document.no dersom du ikke forstår hvorfor en kommentar uteblir. Se her for nybegynnerhjelp.