Tyrkere legger skylda på USA

Hans Rustad

Ifølge NYTi­mes er det tyr­kere som ankla­ger USA for å ha dratt Tyr­kia inn i kri­gen mot ter­ro­ris­tene. Det er ikke bra.

But as the city began bury­ing their dead, anger over the vio­lence focu­sed on the Uni­ted Sta­tes as much as it did on the ter­ro­rists responsible.

“The U.S. paved the way for these attacks,” said Zehra Toprak­ce­ker, 24, wee­ping at the home of a fri­end who was kil­led at the Bri­tish Con­su­late, one of bom­bers’ tar­gets. Like many people in this dazed city, hit by four huge bombs in five days, she bla­mes the Uni­ted Sta­tes for pul­ling her coun­try into its war. “The U.S. is the one that star­ted it all,” she said.

The attacks have rea­lized many Turks’ fears that their coun­try would be drawn into the escala­ting war between radi­cal Isla­mic ter­ror groups and the Uni­ted Sta­tes, par­ti­cu­larly after the American-led inva­sion of Iraq, which is widely unpo­pu­lar here.

Tur­key Arrests Sus­pects in 2 Bomb Attacks in Istan­bul
By CRAIG S. SMITH
Om du ikke følger Document på sosiale media kan du følge oss på e-post.

Donere engangsbeløp?Kan du forplikte deg til fast betaling?

Penger kan også doneres til kontonummer 15030249981. Du kan også støtte oss ved å kjøpe bøker eller varer.

Leserkommentarer på Document er gjenstand for moderering, som ikke skjer kontinuerlig og under enhver omstendighet ikke om natten. Vi ønsker en respektfull tone uten personangrep, sleivete språk eller flammende retorikk. Vis særlig nøkternhet når temaet er følsomt. Begrenset redigering av skjemmende detaljer kan finne sted. Skriv til debatt@document.no dersom du ikke forstår hvorfor en kommentar uteblir. Se her for nybegynnerhjelp.